Maak een afspraak:

06 - 423 530 29
info@mensendieckbaarn.nl

Gezondheidscentrum Baarn

Plataanlaan 5 Baarn

kinderen_houdingsproblemen

"Mijn kind heeft een te holle onderrug", "ze zit/staat steeds op één bil/been, zwikt constant in de enkels, loopt sloffend en is snel moe","ik zie de bovenrug steeds meer krommen" of "ik zag een scheve rug tijdens het zwemmen", "de schouders staan op verschillende hoogte". Allemaal mogelijke redenen voor Oefentherapie.

Oefentherapie bij kinderen
Een kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Feit is dat zowel lichaam als bewegingspatroon tijdens de groei behoorlijk veranderen. Soms ontstaat daarbij een houdingsafwijking en ontwikkelt een kind een versterkte holle onderrug (lordose), versterkte bolle bovenrug (kyfose) of een scheve rug (scoliose). Snelle groei en ongunstig houdings- of bewegingsgedrag kan de holling, bolling of zijwaartse kromming versterken, met als gevolg klachten en/of scheefgroei.

Dat veel kinderen vandaag de dag veel op hun laptop, tablad, smartphone of spelcomputer 'vertoeven' komt hun houding en beweging niet erg ten goede en kan een extra factor zijn om de oefentherapeut in te schakelen.

Het is altijd het beste om houdingsafwijkingen zo snel mogelijk te behandelen. Op jonge leeftijd is de wervelkolom nog soepel en een verkromming makkelijker te corrigeren. Vooral een scoliose heeft de neiging te verergeren tijdens de groei. Meestal heeft een kind nog geen klachten bij constatering van deze afwijking, maar zijn sommige spieren te gespannen, te kort of te zwak.

Wat doet de oefentherapeut
De oefentherapeut Cesar Mensendieck maakt kinderen bewust van hun houding en manier van bewegen. Het aanleren van een gezonde lichaamshouding en soepele manier van bewegen voorkomt en vermindert klachten. Ze leren zoveel mogelijk spelenderwijs wat gezond bewegen is, met behulp van o.a. oefenballen, balanstol en spiegels. Bij de behandeling van een scoliose ligt de nadruk op het symmetrisch belasten, shiften (zijwaarts heen en weer bewegen) en trainen van romp- en spierbalans.
Vergoeding
De basisverzekering vergoedt de eerste 18 behandelingen.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jolanda Loman.