Maak een afspraak:

06 - 423 530 29
info@mensendieckbaarn.nl

Gezondheidscentrum Baarn

Plataanlaan 5 Baarn

rugklachten

Onderzoek wijst uit dat negen van de tien volwassenen minstens eenmaal in hun leven rugklachten krijgen. Bij 5 tot 10% van hen is er een duidelijk aanwijsbare oorzaak, zoals:

* een hernia
* een vernauwing van het wervelkanaal (stenose)
* een verschuiving of afglijden van wervels (spondylolisthesis)
* een ingezakte wervel ten gevolge van osteoporose
* een chronische aandoening zoals de ziekte van Bechterew


Bij 90 to 95% is de oorzaak niet duidelijk. Wel staat vast dat overbelasting, spanning, een slechte conditie of verkeerd gebruik van de rug een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en instandhouden van de klachten.

Vicieuze cirkel
Pijn, krachtverlies en stijfheid beïnvloeden ons functioneren tijdens het dagelijks leven. Met een pijnlijke of stijve rug beweeg je anders, waardoor de spieren uit balans raken. Ook kan pijn je ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. Je loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden. Een oefentherapeut Cesar Mensendieck helpt je een dergelijke situatie te doorbreken of voorkomen.

Wat doet een oefentherapeut Cesar Mensendieck?
Een oefentherapeut maakt je bewust van je houding en manier van bewegen in relatie tot de klachten. En je krijgt inzicht in de reactie van het lichaam op pijn, (over)belasting en spanning. Geleidelijk aan leer je de klachten begrijpen en er adequaat op te reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen.
Persoonlijke begeleiding
Onder begeleiding werk je aan herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in goede conditie. De rug wordt sterker en de (over)belasting neemt af. De oefentherapeut stemt de behandeling af op je persoonlijke situatie, dus jouw dagelijkse bezigheden (thuis en op het werk) vormen de basis voor alle oefeningen, houdings- en bewegingsadviezen. Zowel de werkomgeving (hoogte stoel en bureau), thuissituatie (stofzuigen, strijken) als hobby’s (sporten, tuinieren, klussen) komen aan de orde.

Met de adviezen van de oefentherapeut leer je gezonder bewegen en kun je weer optimaal functioneren in het dagelijkse leven.