Maak een afspraak:

06 - 423 530 29
info@mensendieckbaarn.nl

Gezondheidscentrum Baarn

Plataanlaan 5 Baarn

Jolanda Loman

In de praktijk werkzaam sinds oktober 2007.
"Ik haal veel voldoening uit het samenwerken met de cliënt" In mijn werk als oefentherapeut help ik cliënten zicht te krijgen op de invloed van hun dagelijkse, vaak onbewuste, houding en manier van bewegen op hun klachten. Samen met de client werk ik aan het creëren van voorwaarden voor verandering (o.a. houdingsbewustzijn, herstel in spierbalans, mobiliteit en stabiliteit, ademoefeningen). Dit bevordert de zelfredzaamheid en juist dat spreekt mij aan in deze methode. Daarnaast bekijk ik waar nodig naar de rol van en omgang met spanning. Ik richt mij m.n. op rug-, nek- en schouderklachten en spanning gerelateerde klachten. Daarnaast werk ik graag met kinderen/jongeren met diverse houdingsproblemen (zie kopje ‘kinderen’ elders op de website) en haal ik veel voldoening uit het begeleiden bij klachten tijdens en na de zwangerschap. Aanvullend verzorg ik zwangerschapscursus en groepslessen Perfect Pilates en 55+.

Oefentherapie op haptonomische basis:
Al werkende miste ik nog iets in mijn behandelmogelijkheden. Vragen als ‘Wat maakt dat je je bewust bent van je grenzen en ze toch negeert?’ en ‘Wat maakt dat je de rust voor ontspanningsoefeningen niet kan vinden?’ hielden mij bezig. Evenals de rol van emoties op onze lichaamshouding ‘hoezo je rug rechten als je je kwetsbaar voelt?’ Dit bracht mij bij de opleiding tot haptotherapeut waarvan ik inmiddels de eerste drie jaar heb afgerond aan de Academie voor haptonomie in Doorn.

De toevoeging van haptonomie betekent voor mij verder kunnen kijken dan de technische aspecten. Waar nodig heb ik nu de mogelijkheid om met de cliënt te kijken naar een dieper gelegen oorzaak bij aanhoudende spanning fysiek en mentaal. De oefentherapeut kijkt naar het lichaam als geheel, de haptonoom naar de mens als geheel. Een enorme toevoeging daarbij zijn de haptonomische ervaringsoefeningen welke zoveel meer zeggen dan alleen het gesprek over bijv. (belasting)grenzen.

Binnen een oefentherapeutische behandeling kan samen met jou gekozen worden voor oefentherapie op haptonomische basis.
Direcht aanmelden voor haptonomie:
Tevens kan je je direct a anmelden voor oefentherapie op haptonomische basis als je meer in contact wil komen met je gevoelsleven om van daaruit je gevoel meer mee te kunnen nemen in de keuzes die je maakt. Klik hier voor meer informatie over haptonomie.

Na afronding van de HBO oefentherapie Mensendieck, heb ik jaarlijks opleidingen gevolgd om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied:
2014 - Netwerk training oefentherapeuten chronisch Pijn, wetenschappelijk, Dhr. A. Vaassen
2013- Congres Chronisch Pijn
2013- Cursus Brein en stemming,wetenschappelijk, Dhr. O.G. Meijer
2012- Cursus AED hulpverlener
2012- Masterclass, effectieve diagnostiek en behandeling van lage rugklachten, Dr. A. Vleeming
2011- Rugklachten en bekkenklachten, Dr. A. Vleeming 2011- Congres Perfect Pilates
2011- Hardloopclinic, Platform sport
2010- Opleiding tot Perfect Pilates Paramedisch instructeur
2009- Cursus Rationele oefentherapie focus op lage rugklachten, wetenschappelijk, Dhr. O.G. Meijer
2009- Cursus Lichamelijke en oefentherapeutische aanpak bij stress, spanning en burn-out, Dhr. M. van der Aa
2009- Cursus Driedimensionale scoliose behandeling, Dhr. M. van der AaSaskia van Garderen

Werkzaam in de praktijk sinds januari 2017

'Het geven van inzicht en bewustwording creëren met betrekking tot gezond beweeggedrag, dat maakt mijn taak als oefentherapeut zo mooi!'

Het samen mét de patiënt zoeken naar mogelijkheden om het functioneren in het dagelijks leven positief te kunnen beïnvloeden is wat de therapie sterk maakt. De mogelijkheden voor herstel liggen bij de patiënt, ik begeleid in het vinden en het stimuleren van deze mogelijkheden. Naast klachten te verminderen, vind ik het belangrijk dat de patiënt zelfredzaam wordt en adequaat kan inspelen op signalen van het lichaam. Op deze manier kunnen klachten op langer termijn worden voorkomen of zelfstandig worden verminderd.

Na mijn opleiding ben ik direct de cursus bedrijfsoefentherapie gaan volgen. Kenmerkend voor de benadering van de bedrijfsoefentherapeut is de bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers en het terugdringen van verzuim. De behandeling is gericht op gedragsverandering in houding en bewegingsgewoonten, rekening houdend met de klacht, aandoening en bedrijfsspecifieke omstandigheden. Uitgangspunt binnen de behandeling hierbij is dat medewerkers fysiek en mentaal sterker worden, leren hoe ze de ergonomie op de werkplek instellen en inzicht krijgen in de eigen (gezonde) werkhouding. Naast bedrijfsoefentherapie richt ik mij op o.a. rugklachten, gewrichts- en slijtage problemen (reuma, artrose, e.d.) en geef ik groepslessen aan ouderen die fit willen blijven en aangepast sporten voor kinderen met een rugzak.

Opleidings- en bijscholing overzicht
2017:
Lezing: Rugklachten, wat werkt voor preventie en terugkeer naar werk
Lezing: Revalidatie, werkuitkomsten en therapietrouw na een Hernia
2016: Cursus Bedrijfsoefentherapi
2016: HBO-Opleiding tot Oefentherapeut Mensendieck


Wij zijn lid van de beroepsvereniging VVOCM (vereniging van oefentherapeuten Cesar en Mensendieck) en geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars.